Следвайте Гласове в Легендата на българската клавирна школа Милена Моллова гостува

...
Следвайте Гласове в Легендата на българската клавирна школа Милена Моллова гостува
Коментари Харесай

Милена Моллова и Симеон Пиронков представят премиерно Концерт за пиано на Стефан Драгостинов

Следвайте " Гласове " в 
Легендата на българската клавирна школа Милена Моллова гостува на Софийската филхармония на 16 декември. Обичаната пианистка ще бъде солист на Концерта за пиано и оркестър от Стефан Драгостинов. Произведението, написано по време на пандемията, ще звучи за първи път под палката на Симеон Пиронков.

В програмата са включени и Симфония №46 от Хайдн, както и 5 пиеси за оркестър от Веберн.
Световноизвестният пианист и възпитател Милена Моллова e измежду малцината щастливи български музиканти, построили се в школата на такива колоси на музикалното изпълнителство и творчество като проф. Емил Гилелс, проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек. Нейният път на концертния подиум е посипан с триумфи, награди, гастроли и артистични върхове, с с многократни концерти във всички страни на Европа, Япония, Съединени американски щати, Канада.

Милена Моллова стартира да свири едвам на 5-годишна възраст, а на 13 години дебютира като солистка на Софийската филхармония в Третия концерт за пиано и оркестър от Бетовен под палката на огромния диригент Саша Попов. Лауреат и притежател е на редица оценки в авторитетни интернационалните състезания като: Първия интернационален конкурс на името на Пьотр Илич Чайковски в Москва, Международния конкурс за пианисти и цигулари „ Маргарита Лонг – Жак Тибо ” в Париж, Международния конкурс на най-голямата социална медия в Германия ARD в Мюнхен, Международния клавирен конкурс „ Лудвиг ван Бетовен ” във Виена.

През многочислените години на своята блестяща кариера Милена Моллова е била солист на най-значими български и европейски симфонични оркестри и е свирила под палката на най-големите български диригенти като Саша Попов, Добрин Петков, Константин Илиев, Васил Казанджиев и международни звезди като Кирил Кондрашин, Казиоши Акияма, Рудолф Баумгартнер, Жорж Ципин и доста други.
Емблематичен акцент в репертоара на Милена Моллова е интегралното осъществяване на 32 сонати от Бетовен, показано в цикъл от 9 концерти – изключително значима креативна задача, осъществена до момента от малко пианисти. Освен реализацията на клавирните сонати на Бетовен, Милена Моллова реализира и два цикъла с интегрално осъществяване на Бетовеновите сонати за цигулка и пиано – в съдействие с Дина Шнайдерман, а по-късно и с проф. Георги Бадев.
Наред с интерпретацията на класическия репертоар, тя поема провокациите на първите осъществявания на творби на модерни композитори от Америка, България и други европейски страни. Осъществила е премиерни осъществявания на редица български създатели като: Красимир Кюркчийски (Концерт за пиано и оркестър № 1 и Концерт за пиано и оркестър № 2, отдаден на пианистката), Димитър Христов („ Концертни миниатюри ”), Тодор Стойков („ 15 етюда от висша компликация ”). Първи осъществявания на творби от непознатите и забравени български композитори Менахем Бенсуан и Васил Божинов. Българските министър председатели на Соната № 3 от Паул Хиндемит, Соната за пиано от Бела Барток, Соната за цигулка и пиано от Алфред Шнитке и други

Симеон Пиронков-син е композитор и диригент. Роден е през 1965 в София. От 1985 до 1989 продължава образованието си в Университета за музикално и театрално изкуство във Виена, учи комбинация при Ерих Урбанер и диригентство при Карл Остерайхер. През интервала 1989 – 1992 дирижира голям брой оперни постановки и оркестри и сътрудничи на няколко европейски опери, ансамбли за модерна музика и концертни подиуми в Европа. Има осъществявания в Германия, Швейцария, Италия, Франция, Австрия и други През 1992 основава състава за Нова музика „ on_line vienna “, който през 2010 е обновен под името „ PHACE “. Дейността му е обвързвана с концертни формати, музикални театрални постановки и интердисциплинарни планове с танц, спектакъл, пърформанс, електроника, видео, съоръжения и други. Под неговото управление като живописен началник и първи диригент съставът се утвърждава като един от най-важните ансамбли за модерна музика в Австрия. От 2000 до 2003 Симеон Пиронков е член на борда на австрийската секция на ISCM. През това време той основава и управлява поредицата за камерна музика „ Fokus “ в зала „ Alte Schmiede “ във Виена. Осъществява голям брой международни и австрийски министър председатели на най-важните композитори на интернационалната модерна сцена.

От 1992 е назначен за професор в Университета за музика и театрални изкуства във Виена в диригентския отдел. От 2002 е професор по диригентство. Като композитор и като диригент Симеон Пиронков взе участие в редица огромни фестивали и центрове в Австрия, Италия, Франция, България, Германия, Хонконг, Китай и Япония, измежду които „ Wiener Konzerthaus “, „ Wien Modern “, „ Wiener Festwochen “, „ Jeunesse Festival “, „ Klangbogen “, „ Софийски музикални седмици “, „ ZeitTon Festival “, „ Steirischer Herbst “, „ Musikforum Viktring “, „ Nuovi Spazi Musicali “ (Рим), Залцбургски фестивал, „ MaerzMusik “ (Берлин), „ Monmartre en Europe “ (Париж), „ Bludenzer tage zeitgemaesser musik “ (Австрия) WDR (Филхармонията в Есен), INMM (Дармщат), ISCM World Music Days (Токио, Хонконг, Виена), „ Музика Нова “ – София, „ Мартенски музикални дни “ – Русе, „ Пианисимо ” – София, и доста други. Като композитор, Симеон Пиронков стилистично и музикално-технологично е обвързван с Новата музика. Произведенията му звучат на влиятелни фестивали за модерна музика.
Билети в зала " България " и.
 
 
 

11 Дек 20229811 Дек 202224511 Дек 202240111 Дек 202238711 Дек 202225511 Дек 2022620КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Дек 2022182109 Дек 202235208 Дек 202263424 Sep 20223323
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР